Even voorstellen: de nieuwe ARTilleriecommissie

Gepubliceerd door Luuk Spee op

Een aantal weken geleden is er een nieuwe ARTilleriecommissie aangetreden. Sophie van Rooij, Sem Winkel, Jacqueline Bionda en Luuk Spee zullen dit jaar verantwoordelijk zijn voor alle interessante ARTikelen die op jouw digitale deurmat zullen verschijnen. Benieuwd naar onze auteurs? Vandaag stellen ze zich aan je voor!

Sophie van Rooij

“Hey allemaal! Ik ben Sophie van Rooij en ik ben 18 jaartjes. Ik heb het genoegen om dit jaar deel te nemen aan de redactie van de ARTillerie. 

Het is niet alleen mijn eerste jaar bij de ARTillerie maar ook mijn eerste jaar aan de geweldige opleiding Kunstgeschiedenis. Ik heb het erg naar mijn zin. Mijn interesse is nog erg breed maar ik heb wel een zwak  voor de Romantiek. Als hobby schilder vraag ik me dan ook altijd af hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om die overweldigende, prachtige landschappen te schilderen. Het is verbazingwekkend. Daarnaast dwalen mijn ogen altijd af naar stillevens, vooral de werken die er hyperrealistisch uitzien. Je staat gewoon perplex. 

Ik ben heel benieuwd wat dit jaar me gaat brengen, en ik kijk er erg naar uit om aankomend jaar voor de ARTillerie te schrijven!”

Sophies lievelingswerk: George Hendrik Breitner,
Meisje in rode kimono (Geesje Kwak),
1895-96, olie op doek, 82 x 52,5 cm,
collectie Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Sem Winkel

“Hoihoi! Ik ben Sem Winkel, 19 jaar oud en het komende jaar zit ook ik in de redactie van het leukste kunsthistorische tijdschrift van Nijmegen: de ARTillerie!

Oorspronkelijk kom ik uit het Twentse Hengelo, maar inmiddels woon ik al bijna anderhalf jaar in het majestueuze Nijmegen. Hier volg ik de opleiding Kunstgeschiedenis – ik zit momenteel in mijn tweede jaar – en dit doe ik met veel plezier. Op het gebied van kunst zijn er veel dingen die mij aanspreken, maar de leukste aspecten vind ik vroegmoderne architectuur (zowel Zuid- als Noord-Europees) en laatmiddeleeuwse kerken en altaarstukken. 

Ik heb enorm veel zin om dit jaar mijn kennis te verbreden en misschien wel nieuwe interesses te ontwikkelen middels het schrijven van (hopelijk) leuke ARTikelen!”

Sems lievelingswerk: Albrecht Bouts,
Christus met de doornenkroon,
ca. 1500-1550, olie op paneel, 32,9 x 23,5 cm
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Jacqueline Bionda

“Hoi! Ik ben Jacqueline Bionda en dit wordt voor mij het eerste jaar waarin ik deel uit mag maken van de redactie van de ARTillerie.

Sinds 2020 studeer ik Kunstgeschiedenis aan de mooie Radboud Universiteit. Mijn interesse is erg breed, maar ik heb wel een voorkeur voor de late middeleeuwen, de Noord- en Zuid-Europese renaissance en kostuumgeschiedenis. Ik hoop natuurlijk veel over deze onderwerpen te kunnen schrijven voor de ARTillerie, maar daarnaast ben ik ook zeker niet bang om af en toe uit mijn comfortzone te stappen. Een nieuwe rubriek waar ik enorm naar uitkijk is ‘de Kledingkast van…’, waarin we de kleding in een kunstwerk zullen analyseren en uitleggen. Voor mij is dit namelijk de perfecte kans om mijn kennis op het vlak van kostuumgeschiedenis te verbreden. Ook kan ik niet wachten om te zien welke bijdragen de rubriek ‘Kunstestafette’ ons dit jaar gaan opleveren. Maar jullie kennende zullen dit sprankelende artikelen worden!

Ik kan niet wachten om straks de eerste ARTikelen te gaan schrijven!”

Jacquelines lievelingswerk: Hans Holbein de Jonge,
Portret van Jan Seymour (1509?-1537), ca. 1540, olie op paneel,
18,7 x 24,6 cm, collectie Mauritshuis, Den Haag

Luuk Spee

“Allerliefste lezer, 

Ondertussen ben ik al een oude rot binnen de commissie. Ja, het is alweer het vierde jaar dat deze Tilburgse iconofiel voor de ARTillerie schrijft. Voor degenen die het zijn ontgaan of de nieuwkomers onder ons, zal ik mij nog even voorstellen: mijn naam is Luuk, ik ben 23 jaar en vierdejaars student kunstgeschiedenis. Velen zullen wel weten dat de achttiende eeuw mijn favoriete periode is. Revoluties en gepoederde pruiken, daar teken ik voor! Gelukkig zijn het niet alleen de jaren 1700 die mijn hart sneller doen kloppen – dat zou immers erg karig zijn voor de ARTillerie. Zo geniet ik van mooie kerken en ik ben in mijn element wanneer ik films mag afkraken die weinig belang hechten aan de historische correctheid van hun kostuums en decor. Daarnaast loop ik stage in Maastricht, waar ik meeloop bij de afdeling collectiebeheer van het Bonnefantenmuseum. Nu alleen hopen dat ik daar geen topstuk uit mijn handen laat vallen. Maar ach, scherven brengen geluk toch?”

   

Luuks lievelingswerk: Jan Ekels (II), Een schrijver die zijn pen versnijdt,
1784, olie op paneel, 27,5 x 23,5 cm, collectie Rijksmuseum, Amsterdam

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com