KKN-lezing; Clim Wijnands

Gepubliceerd door OSK op

Lieve OSK’ers,

Op dinsdag 18 september is het tijd voor de eerste KKN-lezing van dit collegejaar. Ditmaal zal Clim Wijnands, zelfstandig kunsthistoricus en mede-OSK’er, vertellen over Lorenzo Lotto en diens clientèle.

De carrière van de Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto was er een van pieken en dalen. Als jongeman kreeg hij opdrachten van bisschoppen, edelen, rijke kloosters en zelfs van de paus, maar tegen de tijd dat hij een middelbare leeftijd bereikte, leek hij niet langer in staat om mee te draaien in de competitieve kunstwereld van de zestiende eeuw. Tijdens de laatste twee decennia van zijn leven kreeg hij nog regelmatig opdrachten van de religieuze en seculiere elite, maar zag hij zich ook gedwongen om te werken voor klanten van lagere komaf, zoals diamantslijpers, voetsoldaten en glasblazers.

Tijdens deze lezing zal in worden gegaan op deze veelal onbelichte en vaak vergeten klantengroep van lagere komaf, die nagenoeg een kwart vormden van Lotto’s clientèle. Dankzij Lotto’s kasboekje en enkele bewaard gebleven schilderijen is een beeld te reconstrueren van een groep ambitieuze mannen en vrouwen die, ondanks hun gebrek aan status, macht en financiële middelen, Lotto’s kunst als een middel zagen om hun identiteit vorm te geven en zo de sociale ladder te beklimmen. Zo maken we kennis met de schoenmaker Ercole, die zijn portret met zelfgemaakte schoenen betaalde, met de diamantslijper Rocco, die zijn eigen iconografie bedacht en met Gerolamo Pulino en zijn vrouw, die na een knallende ruzie met Lotto in zijn huis inbraken om hun familieportret te stelen.

Aanmelden kan hier

Categorieën: Home

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com