KKN-Lezing: Dr. Gregor Weber, ‘Rembrandt – Velazquez: Hollandse & Spaanse Meester’

Gepubliceerd door OSK op

Op dinsdag 10 december komt Gregor Weber, Hoofd van de afdeling Beeldende kunst bij het Rijksmuseum, spreken over de dialogen tussen Nederlandse en Spaanse meesters uit de zeventiende eeuw in de tentoonstelling Rembrandt–Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 19 januari 2020

De Hollandse meesters, onder wie Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer, hebben Spaanse meesters als Velázquez, Francisco de Zurbarán en Bartolomé Murillo nooit gekend. Toch zijn er wel duidelijke overeenkomsten aan te wijzen tussen Nederlandse en Spaanse meesters. Zo stond de schilderkunst in de zeventiende eeuw in beide landen hoog in aanzien, waarbij religie en realisme werden beschouwd als de hoogste doelen.

Ook wordt de zeventiende eeuw gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen de Nederlanden en Spanje. Desondanks maken beide landen een periode van uitzonderlijke artistieke bloei door die zijn climax bereikte met de opkomst van twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt van Rijn (1606-1669) en Diego Velázquez (1599-1660). In de tentoonstelling Rembrandt–Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters worden ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren getoond, wat leidt tot verrassende dialogen. Ook laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

Tijdens deze lezing zal dr. Gregor Weber nader ingaan op deze visuele paralellen tussen Nederlandse en Spaanse meesters. Daarnaast zal hij meer vertellen over de totstandkoming van de tentoonstelling in samenwerking met het Prado in Madrid.

Categorieën: KKN

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com