KKN-Lezing; Dr. Lieske Tibbe

Gepubliceerd door OSK op

Lieve OSK’ers,

Op dinsdag 14 mei zal dr. Lieske Tibbe, voormalig universitair docent aan de opleiding kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit, een lezing komen geven over het thema aardappeleters in relatie tot de opvattingen van laat negentiende-eeuwse kunstcritici. 

Vincent van Gogh was niet de enige kunstenaar die zich bezighield met het thema aardappeleters.
Veel kunstcritici uit de late negentiende eeuw beschouwden het thema aardappeleters als een afspiegeling van moderne en realistische schilderkunst. Naast het thema aardappeleters worden verwante onderwerpen, zoals aardappels poten, rooien of schillen ook in acht genomen. In deze realistische schilderkunst staat het verbeelden van alledaagse onderwerpen zonder speciale moraliserende betekenis centraal. Daarentegen waren er ook kunstcritici die veel kritiek hadden op het thema aardappeleters.

Maar hoe ‘realistisch’ was het thema aardappeleters eigenlijk? Welke bezwaren brachten kunstcritici in? En aten zij zelf geen aardappels? Tijdens deze lezing zal dr. Lieske Tibbe ingaan op de receptie van het thema aardappeleters in de late negentiende eeuw. Via catalogi en kunstkritieken wordt de toenemende waardering voor het thema gevolgd tot aan de confrontatie met Van Gogh’s Aardappeleters in 1905.

Voor meer informatie en aanmelden, zie:
https://www.ru.nl/kunstgeschiedenis/samenleving/kkn/@1187681/dr-lieske-tibbe-critici-contra-aardappeleters-1885/

Categorieën: KKN

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com