KKN-lezing; Jettie Rozemond

Gepubliceerd door OSK op

Lieve OSK’ers,

Op dinsdag 11 juni zal Jettie Rozemond, junior conservator bij Museum De Lakenhal, komen spreken over het vanitas-thema in de zeventiende-eeuwse schilderkunst uit Leiden. 

IJdelheid en vergankelijkheid zijn veelvoorkomende thema’s in de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Met name in de stad Leiden verwijzen kunstenaars in de zeventiende eeuw opvallend vaak naar de kortstondigheid van het leven. Deze verwijzingen komen niet alleen voor op stillevens, maar zijn ook te vinden in portretten, allegorieën, genrestukken en in voorstellingen van heiligen of Bijbelverhalen. Een voorbeeld hiervan is David Bailly’s Vanitas met portret van de schilder uit de vaste collectie van Museum De Lakenhal. De vraag is wat dit werk bijzonder maakt ten opzichte van andere schilderijen met een soortgelijke symboliek. 

Tijdens deze lezing zal een overzicht worden gegeven van werken waarin het vanitas-thema sterk naar voren komt. Daarnaast zal er een verklaring gezocht worden voor deze grote hoeveelheid aan de hand van een stukje Leidse geschiedenis.

Voor meer informatie en aanmelden, zie:
https://www.ru.nl/kunstgeschiedenis/samenleving/kkn/@1195629/kkn-lezing-jettie-rozemond-quis-evadet-vanitas/

Categorieën: KKN

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com