KKN-lezing; prof. dr. Johan de Haan

Gepubliceerd door OSK op

Lieve OSK’ers,

Op dinsdag 11 december zal prof. dr. Johan de Haan, bijzonder hoogleraar Decoratieve Kunsten en Kunstnijverheid aan de Radboud Universiteit en hoofdconservator van Museum Paleis Het Loo, komen spreken over het veelzijdige karakter van (Museum) Paleis Het Loo, dat momenteel intensief wordt gerenoveerd en uitgebreid.

Paleis Het Loo is sinds 1984 een museum en mocht gedurende de afgelopen decennia ruim tien miljoen bezoekers ontvangen. Het paleis en de tuinen geven samen een beeld van driehonderd jaar prinselijke en koninklijke bewoningsgeschiedenis. Het Loo is echter al sinds de bouw in 1685 een heuse trekpleister, dan wel attractie: in de zeventiende en achttiende eeuw was Het Loo al een geliefde reisbestemming voor binnen- en buitenlandse ‘toeristen’. Dergelijke bezoeken waren niet enkel voor de gasten van belang, maar natuurlijk ook voor de bewoners, de Prinsen van Oranje en hun familie. Macht en smaak uitte zich immers in paleis en tuin, hetgeen natuurlijk gezien moest worden. Tegelijkertijd gold Het Loo voor de familie als toevluchtsoord: hier kon men ontsnappen aan de drukte van het hofleven en de politiek in Den Haag en was er gelegenheid om te jagen, te wandelen en te schilderen. Juist deze spanning, de noodzaak om het paleis ‘publiek’ te maken – en te houden – enerzijds en de wens om tot rust te komen anderzijds, is van grote invloed geweest voor de wijze waarop Het Loo door de eeuwen heen is gebruikt en ingezet.

Tijdens deze lezing zal er een beeld worden gegeven van de wisselwerking tussen het publieke en het privékarakter van Paleis Het Loo gedurende de eeuwen: van bouw tot in onze tijd.

Voor meer informatie en aanmelden, zie: ru.nl/kkn

Categorieën: KKN

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com