KKN-lezing; prof. dr. Volker Manuth

Gepubliceerd door OSK op

Lieve OSK’ers,

Op dinsdag 12 maart zal prof. dr. Volker Manuth, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, komen spreken over de Italiaanse kunstschilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) en diens invloed op de schilderkunst binnen en buiten Europa. Deze lezing staat in het teken van de grote tentoonstelling “Utrecht, Caravaggio en Europa” die nog tot 24 maart loopt in het Centraal Museum in Utrecht. Daarna is deze tentoonstelling vanaf 17 april tot 21 juni te zien in de Alte Pinakothek in München.

Geen andere schilder heeft rond 1600 in Rome en ver daarbuiten voor zoveel ophef gezorgd als Michelangelo Merisi da Caravaggio. Zijn dramatische composities geschilderd met extreem chiaroscuro (licht/donker tegenstelling) en levensechte figuren stonden in sterk contrast met de schilderkunst van de beroemde kunstenaars van de renaissance. Bovendien ontving hij scherpe kritiek die hij mede had te danken aan zijn losbandige en gewelddadige manier van leven. 
Hoewel Caravaggio nog geen tien jaar in het pauselijke Rome heeft gewerkt, was de aantrekkingskracht van zijn kunst op jonge kunstenaars uit Italië, Spanje, Frankrijk en ook de Nederlanden enorm. 

Naast de overeenkomsten zal er tijdens deze lezing met name in worden gegaan op de individuele verschillen tussen Caravaggio’s schilderkunst en hoe deze zich manifesteren in de schilderijen van zijn meest belangrijke Noord-Europese navolgers: de Utrechtse schilders Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst

Categorieën: KKN

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com