De Gebroeders van Lymborch
Drie broers uit vijftiende-eeuws Nijmegen: Paul, Herman en Johan treden in hun vaders voetsporen. Op zeer vroege leeftijd krijgen de broers les van hun vader, maar al snel gaan ze hem voorbij. Hun naam wordt bekend wanneer ze aan het Bourgondische hof worden aangesteld. Met hun prachtige schilderwerken groeit hun roem en worden ze bekend als een van de grootste schilders uit de middeleeuwen. Als we het museum, het Lymborch huis, moeten geloven zijn de broers de Rembrandt van de middeleeuwen.
Vader Arnold van Lymborch kwam uit een familie van beeldsnijders. Hij leert daar innovatief denken en leert om de drie dimensies te beoefenen, wat hij ook zijn zoons probeert te leren. Vanaf het begin zijn de broers dus al aan het experimenteren met vernieuwingen in de ambacht van verluchting. Het blijkt dan ook dat de appel niet ver van de boom valt. Al gauw brengen ze de illusie van het perspectief en natuurgetrouwe menselijke figuren op papier.
In hun kleine familieatelier leren ze de kunst van de boekverluchting,het rijk versieren van middeleeuwse geschriften. Lang bleven de broers onbekend totdat ze naar Parijs verhuisden om daar voor het Franse hof aan de slag te gaan. Aan het Bourgondische hof waren ze in dienst van de Hertog van Berry. Hij gaf hen de opdracht om twee getijdenboeken te maken. Getijdenboeken zijn gebedenboeken, die voor privé-gebruik waren. Dit soort boeken waren in de middeleeuwen zeer populair.
Zo begonnen de broers in opdracht van de hertog aan de getijdenboeken. Het eerste boek Belles heures du duc de Berry hebben de broers uitgebreid verlucht. Alle afbeeldingen zijn door hun hand gemaakt. De kleinere versieringen werden overgelaten aan andere kunstenaars.
Het tweede getijdenboek: Les Très Riches Heures is toch wel het hoogtepunt van de carrière van de broers. Net als in Belles heures du duc de Berry gebruiken de broers volledige bladzijden voor hun versiering. De miniaturen in Les Très Riches Heures staan onder een rijke weergave van de sterrenbeelden, zo kon men gemakkelijk de maand aflezen. Een mooi voorbeeld is de eerste maand uit het getijdenboek: Les Très Riches Heures. Het Januariblad geeft een fijn uitgewerkte oud en nieuw viering weer, met erboven de sterrenbeelden van Januari.
Helaas zijn de broeders op vroege leeftijd aan hun einde gekomen en hebben ze Les Très Riches Heures nooit afgemaakt. In 1416 was er een grote pandemie, ook wel de zwarte dood genoemd, waar alle drie de broers in hetzelfde jaar nog aan overleden. Ondanks hun vroege dood is hun werk toch zeer populair geworden. Misschien waren de broers wel de grootste Boekverluchters van de Lage Landen, want tot vandaag de dag zijn de gebroeders Lymborch nog invloedrijk; hun werk dient eeuwen later nog als inspiratiebron voor kunstenaars.
0 reacties