Hatsjepsoet: de eerste vrouwelijke farao

Gepubliceerd door Mira Malesevic op

In het schitterende en raadselachtige verleden van het oude Egypte, waar farao’s en piramides de horizon domineerden, rijst één figuur op als een opvallende ster aan de hemel van de Egyptische geschiedenis: Hatsjepsoet. Dus, laten we deze fascinerende stoffige mummie onthullen en in de wereld van Hatsjepsoet duiken!

Hatsjepsoet was de dochter van farao Thoetmosis I en koningin Ahmose. Op jonge leeftijd trouwde ze met haar halfbroer Thoetmosis II, die al snel stierf. Hatsjepsoet nam hierna het roer in eigen handen: ze riep zichzelf uit tot vrouwelijke farao, een zeldzaamheid in die tijd. Haar naam betekent “de eerste onder de edele vrouwen,” en dat was ze zeker. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.Chr.

Hatsjepsoet gaf geen gehoor aan de conventies en tradities van haar tijd. Ze kleedde zich in de traditionele faraonische kleding, inclusief de kenmerkende nemes en de traditionele baard. Een ware trendsetter als je het mij vraagt!

Maar waarom droeg Hatsjepsoet deze? Sommigen geloven dat het een manier was om haar autoriteit te legitimeren, als symbool van kracht en leiderschap. Door zichzelf als mannelijke farao te presenteren, kon ze de traditionele verwachtingen trotseren en haar macht behouden.

Hatsjepsoets nalatenschap leeft voort in de Djeser-Djeseru, haar indrukwekkende tempel aan de oevers van de Nijl. Dit architectonische meesterwerk was niet alleen een eerbetoon aan de goden, maar ook aan Hatsjepsoet zelf. De tempel was versierd met prachtige reliëfs en beelden die haar glorieuze heerschappij vastlegden. De Djeser-Djeseru, was een symbool van haar grootsheid. De Djeser-Djeseru was echter niet het enige project op Hatsjepsoets bouwagenda. Ze liet ook obelisken oprichten, waaronder de beroemde obelisk in Karnak en droeg bij aan de tempel van Amon in Luxor.

De farao was ook een fanatieke handelaar. Onder haar leiding werden handelsmissies naar verre landen gestuurd, waarbij luxegoederen zoals wierook, goud en exotische dieren werden meegebracht. Deze bloeiende handel bracht niet alleen welvaart naar Egypte, maar versterkte ook de positie van Hatsjepsoet als leider.

Hatsjepsoets heerschappij was niet geheel zonder uitdagingen. Haar stiefzoon, Thoetmosis III, was jaloers op haar succes als farao. Ze had namelijk de economie gestabiliseerd, handelsroutes uitgebreid en monumentale bouwwerken opgericht. Hij wilde zijn eigen stempel drukken op de geschiedenis en zag Hatsjepsoet als een bedreiging voor zijn eigen nalatenschap. Na haar dood begon hij daarom een campagne om haar naam en prestaties uit de geschiedenis te wissen. Hij liet haar inscripties weghakken en haar naam vervangen door die van hemzelf. Desondanks bleef Hatsjepsoet voortleven, als een mysterieuze schaduw uit het verleden.

Na haar dood werd Hatsjepsoet gemummificeerd en begraven in een tombe in de Vallei der Koningen, een rustplaats voor vele farao’s. Haar mummie werd in 2007 geïdentificeerd door een team van archeologen, onder leiding van de egyptoloog Zahi Hawass. Hoewel andere deskundigen zijn bewijs niet uitvoerig genoeg vonden, zorgde deze ontdekking voor nieuwe inzichten in Hatsjepsoets leven en heerschappij.

Hatsjepsoets nalatenschap blijft voortleven in de geschiedenis en haar positie als vrouwelijke farao blijft een bron van fascinatie. Haar naam zal niemand meer vergeten.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com