KKN-lezing; Natasja Hogen
Lieve OSK’ers,
Op dinsdag 13 november zal Natasja Hogen, architectuurhistorica en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, komen spreken over de steeds veranderende en veelzijdige uitingen van ‘comfort’ en de daaraan gelieerde innovaties in de architectuur van de negentiende eeuw.
Het begrip ‘comfort’ kende door de eeuwen heen vele definities, maar heeft altijd betrekking gehad op het menselijke fysiek. In de negentiende eeuw werd de levensstandaard, en daarmee de eisen die door de maatschappij aan de leefomgeving werden gesteld, steeds hoger. Nieuwe technieken, het gevolg van de Industriële Revolutie, zorgden ervoor dat gewenste standaarden omhoog gingen, maar andersom gold dit ook: nieuwe eisen en wensen op het gebied van comfort vroegen om technische innovaties. Ontdekkingen in de natuurwetenschappen leidden bovendien tot nieuwe, progressieve ideeën over gezondheid. Geconstateerd mag worden dat het begrip ‘comfort’ in de negentiende eeuw dan ook feitelijk twee definities had. De eerste was sociaal-cultureel van aard en richtte zich op behaaglijkheid en huiselijkheid. De tweede definitie werd bepaald door de opkomende (medische) wetenschap en richtte zich op de invloed van het binnenklimaat op de gezondheid van haar gebruikers. Als gevolg hiervan ontwikkelde zich een nieuwe standaard voor het binnenklimaat, en werd het binnenklimaat een steeds belangrijkere factor binnen het ontwerp en gebruik van gebouwen.
Tijdens deze lezing zal een beeld gegeven worden van de subjectieve beleving van een gezond en comfortabel binnenklimaat in de negentiende eeuw, maar ook de vele pogingen om deze beleving te objectiveren en te vertalen naar wetenschappelijk onderbouwde normen en richtlijnen voor gezonde en comfortabele gebouwen.
Voor meer informatie en aanmelden, zie: ru.nl/kkn
0 reacties