Anton Pieck: Sprookjes in de Sneeuw

Gepubliceerd door Sem Winkel op

Naast zijn vele platen en boekillustraties kunnen wij ook een werk van Anton Pieck (1895-1987) in levenden lijve bewonderen: zijn ontwerpen voor het Sprookjesbos in de Efteling. In het licht van de feestdagen zal in dit artikel ook een kerstig tafereeltje van zijn hand iets verder worden uitgelicht.

Anton Pieck, Kerstmarkt, jaartal onbekend, tekening op papier

Deze twintigste-eeuwse plaat (het exacte jaartal is onbekend) laat, zoals de titel al verraadt, een oer-Hollandse kerstmarkt zien. De beschouwer wordt meegenomen in een winters tafereel, met op de voorgrond druk winkelende en kletsende mensen die hun verse consumptiegoederen en prullaria halen bij de kraampjes in het midden. Op de achtergrond zien we tenslotte een rijtje van prachtige Hollandse huisjes met hals-, trap-, klok- en puntgevels. Overal ligt een laagje sneeuw. Het marktje doet zeer nostalgisch aan en is voor de beschouwer zo toegankelijk dat het oogt alsof je zo naar het kraampje kan lopen om zelf sinaasappels te halen. Je zou haast het jongetje op de voorgrond erop wijzen dat je andermans hond eigenlijk niet hoort te voeren. 

Dit soort romantische tafereeltjes produceerde Anton Pieck wel vaker. Bovendien maakte hij voor veel bekende boeken illustraties: bijvoorbeeld voor de Sprookjes van de gebroeders Grimm, maar ook in een zestiendelige uitgave van Duizend-en-een-nacht zijn Piecks illustraties te vinden.

Illustrator Anton Pieck bij een van zijn creaties in de Efteling ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag, 1985, foto: ANPFOTO / JACQUES KLOK

Hetgeen waar hij echter veruit het bekendst om is geworden, is zijn enorme bijdrage aan het Sprookjesbos in de Efteling. In eerste instantie wilde hij hier niet aan meewerken omdat hij bang was dat het Sprookjesbos iets tijdelijks zou zijn, iets kleins waar niemand naar op of om zou kijken. Maar het tegendeel bleek waar. Hij ontwierp in 1951 de allereerste tien sprookjesfiguren en -taferelen in dit bekende bos, waaronder Sneeuwwitje, Doornroosje en De Kikkerkoning. Bovendien zijn de welbekende huisjes met hun kenmerkende Efteling-karakter door deze man bedacht. In feite zou je een plaat van Pieck naast een willekeurige foto van de Efteling kunnen houden en de specifieke sfeer zal hetzelfde zijn. In 1952 opende het park dan eindelijk, waar men tot op de dag van vandaag tal van Piecks ontwerpen kan bewonderen. Ondanks dat hij niet alle sprookjes heeft vormgegeven, pleiten zijn opvolgers ervoor dat het karakter van Piecks creaties nog in elke uitbreiding van het attractiepark te vinden zal zijn.   

De redactie van de ARTillerie wenst jullie nog een hele fijne jaarwisseling en een mooi en gezond 2022 toe! Tot volgend jaar!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com