De Cenakelkerk

Gepubliceerd door Alison Scanlan op

Afb 1: Jan Stuyt i.s.m. Jos Margry, Cenakelkerk, 1913-1915

Er is een gebouw, niet ver van het Erasmus gebouw op de campus van de Radboud. Sterker nog, je kunt hem vanaf de 20ste verdieping bespeuren. Naar mijn mening een pareltje onder de Nederlandse architectuur. Ik heb het natuurlijk over niets minder dan Cenakelkerk te Heilig Landstichting. Lieve lezer, je zult misschien denken, ‘waar hééft ze het over?’ Geen zorgen, ik zal je inlichten over dit bijzondere bouwwerk. Op het eerste gezicht lijkt het bijna een moskee met haar witte kleur en torens die wat weghebben van minaretten maar dat is maar schijn. In werkelijkheid is het een van de weinige Neo-Byzantijnse kerken die er in Nederland bestaan.

Laten we beginnen bij de naam, wat voor vele lezers wellicht vreemd klinkt. De kerk heeft eigenlijk twee namen, hij is namelijk ook gewijd aan st. Antonius van Padua, maar meest bekend onder de naam ‘Cenakelkerk’. De cenakel is de naam van de opperzaal te Jeruzalem, waar niet alleen het laatste avondmaal plaatsvond maar ook Pinksteren.

Afb 2: Piet Gerrits, binnenkant van de koepel, 1921-1932

Het wit gepleisterde exterieur steekt enorm af tegen het interieur. Het mozaïek en de schilderingen sieren iedere centimeter met kleur. In de koepel is een witte duif te zien, de belichaming van de Heilige Geest, die volgens de Bijbel bij het verblijf van de discipelen in het cenakel tijdens Pinksteren over hen uitstort.

De kerk is in 1915 voltooid, waarna tussen 1921- 1932 het interieur nog is voorzien van een complete uitdossing door Piet Gerrits, een kunstenaar die leerling was van Pierre Cuypers. Gerrits maakte in 1912 een reis naar het Heilige Land waardoor hij ook erna nou verbonden was met de ontwikkeling van het Heilig landstichting waar hij naast de Cenakelkerk wat andere opdrachten voltooide.

De kerk had vroeger drie functies, o.a. die van een bedevaartkerk, maar tegenwoordig vervult het alleen nog maar de functie van parochiekerk.

Dus als je deze zomer plannen had om naar het Midden-Oosten te gaan, is dit wellicht wel een goed(koper) alternatief, zeker voor de studenten onder ons. Fiets, ren, rol of skeeler deze zomer er naartoe en neem er een kijkje!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com