De redactie stelt zich voor: Luuk Merijn

Gepubliceerd door Luuk Spee op

Op woensdag 14 oktober is een nieuwe ARTilleriecommissie aangesteld. Zij bestaat uit Nadine Hulsewé, Alison Scanlan en Luuk Merijn Spee. De komende dagen zullen de commissieleden zich aan u voorstellen. Vandaag trappen we af met Luuk:

“Allerliefste lezer van de ARTillerie,

Na twee jaar van intensief geschrijf voor onze fantastische pagina’s, zal ik mij ook dit jaar weer inzetten voor de ARTillerie. Hoera! Blijft het stil daar achter jouw scherm? Ik verwachtte nu eigenlijk dat je zou opspringen, zou gaan huilen van geluk en je ouders, vrienden of familie zou opbellen om hen dit heugelijke nieuws mede te delen. Blijft het nog steeds stil? Dan laat je je in ieder geval niet overhalen om te gaan huilen omdat een of andere schrijver van facebookstukjes dat van je verwacht. Dat is op zich ook iets om trots op te zijn. Enfin, dit jaar zal ik dus opnieuw allerlei leerzame, kunsthistorisch verantwoorde artikeltjes uit mijn typgrage vingers persen. Ik heb er in ieder geval zin in!

Voor het zover is, zal ik mij eerst voorstellen – dat is per slot van rekening wel zo aardig vind je niet? Mijn naam is Luuk Merijn Spee, ik ben 22 jaar en derdejaarsstudent kunstgeschiedenis hier in Nijmegen. In mijn vrije tijd ben ik – vrees ik – dé standaard student kunstgeschiedenis. Ik geniet van lezen, vind het leuk om antiquariaten en kringloopwinkels af te struinen op zoek kunst en kitsch en bezoek graag musea. Die laatste twee natuurlijk het liefst in een of andere Europese stad met goed eten, schitterende gebouwen en een mooie taal om naar te luisteren. Daarnaast houd ik van koken en zoek ik graag de gezelligheid op in het café of aan het Waalstrand.

Dan terug naar de studie: de achttiende eeuw is de periode waar ik het meest warm voor loop en dan met name de portretkunst en kleding uit de latere jaren van die tijd. De achttiende eeuw is een periode die vaak wordt overgeslagen of heel weinig aandacht krijgt – zeker in Nederland. Sla maar eens een willekeurig Nederlands geschiedenisboek open en dan zal je zien dat de achttiende eeuw er heel bekaaid vanaf komt. Ook in de kunstgeschiedenis is dit vaak het geval. In tegenstelling tot de zeventiende eeuw die al bijna driehonderd jaar door historici en latere kunstenaars de hemel in wordt geprezen, wordt de achttiende eeuw haast genegeerd of afgedaan als achterlijk, saai of verwijfd. Juist zo’n visie op een bepaalde tijd vind ik interessant. Hoe is dit zo gekomen en hebben kunstenaars uit latere tijden er toe bijgedragen aan de verspreiding van zo’n denkwijze?

Volgens mij ben ik weer eens gigantisch aan het uitweiden – ook redelijk typerend voor mij. Hoe dan ook, ik hoop jullie dit jaar van mooie verhalen te voorzien over de achttiende, maar ook over vele andere eeuwen. Ben je klaar voor tijdreizen?

Tot snel!

Groetjes,

Luuk Merijn”


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com