Krijg de pest!

Gepubliceerd door Alison Scanlan op

Krijg de pest!

We leven in een vreemde tijd. Of beter gezegd, we leven bínnen een vreemde tijd. Dit soort ziekte-uitbraken lijken alleen voor te komen in geschiedenisboeken en om die reden leek het de ARTillerie een idee om daar eens doorheen te gaan bladeren. Één ziekte was niet dood te krijgen, het raasde eeuwenlang door Europa. Mensen kregen er letterlijk en figuurlijk, de pest aan.

De pest was een ziekte die in Europa voor vele epidemieën zorgde en soms pandemische vormen aannam. Uit onderzoek blijkt dat de ziekte tijdens de 14e eeuw een derde van de Europese bevolking eiste. Later dook hij in minder hevige mate op, maar bleef zeker een ernstige ziekte tot de bestrijding met antibiotica. Onder de slachtoffers van de genadeloze infectieziekte vielen ook een heel aantal kunstenaars. Zo ook de befaamde Titiaan en Giorgione.

Titiaan en Giorgione maken het leven van de kunsthistorici niet erg gemakkelijk. Naast de wel bekende Concert Champêtre, waar verschillende theorieën over het bestaan wie wat en hoeveel heeft geschilderd, bestaat er nog zo’n hersenkrakend exemplaar; De maria en het kind tussen st-Antonius van Padua en st-Rochus. 

Het werd allereerst aangeschreven aan Titiaan, dat wisselde niet veel later naar Giorgione, maar is sinds 1904 weer van Titiaans hand. Hoewel de meeste heiligen je wel bekend in de oren zullen klinken, zal er eentje waarschijnlijk uitspringen; st-Rochus.

De heilige Rochus, te herkennen aan een pestbuil op zijn bovenbeen, is een heilige die werd aangeroepen tegen de pest. De pestheilige leefde in de 14e eeuw en vertrok na de dood van zijn welgestelde ouders vanaf Montpellier naar Rome. Op weg ernaartoe schoot hij te hulp bij verschillende pestuitbraken in Italië. Na zijn morele plichten volbracht te hebben, keerde hij weer na jaren terug, maar hij liep de infectieziekte zelf op en ging vrijwillig in quarantaine. Hij trok zich terug in de bossen tot hij genas (met behulp van een hond) en keerde terug naar huis. Eenmaal thuis werd hij door zijn oom beschuldig van spionage en in de cel gegooid, waar hij ook stierf. Niet een prettig einde, maar hij is wel patroonheilige van de vrolijk blaffende viervoeters, de invaliden, de vals beschuldigden en de bachelors. Al met al blijkt de geschiedenis zich in mate te herhalen, maar wij dachten simpelweg niet dat we dat zouden meemaken.

Titiaan, De maria en het kind tussen st-Antonius van Padua en st-Rochus, ca. 1508, olieverf of doek, 92 cm x 133 cm, Museo del Prado, Madrid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com