Kunstestafette: Eva van Bladel

Gepubliceerd door ARTillerie op

De kunstestafette gaat vandaag weer verder. Nu de herfst in het land is is het niet raar dat je smacht naar een mooie boswandeling. Dit verlangen kan misschien worden beantwoord door te verdwijnen in de schilderijen van Anders Zorn. Eva vertelt je er meer over:

“Toen ik werd gevraagd voor de kunstestafette wist ik al precies welke kunstenaar ik zou kiezen, maar welk kunstwerk was de volgende uitdaging. Van deze kunstenaar kan ik lastig één favoriet kunstwerk kiezen, maar ‘Törnsnåret’ (de doornenstruik) uit 1886 is toch wel één van mijn favorieten.

Het kunstwerk is door niemand minder dan Anders Zorn (1860-1920) gemaakt. In Zweden kent iedereen de naam, voor de rest van de wereld is hij vrij onbekend gebleven. Hij behoort tot het naturalisme en schildert voornamelijk het simpele leven op het Zweedse platteland. Hij werkt veel met water- en olieverf, maar geïnspireerd door Rembrandt maakt hij ook verschillende etsen.

Afb. 1: Anders Zorn, ‘Törnsnåret’ (‘de doornenstruik’), 1886, aquarel, Zorn Museum Mora

Zijn carrière begint in het Zweedse dorpje Mora, een plek die ik zelf ook meerdere malen per jaar bezoek. Nadat hij zijn opleiding aan de kunstacademie in Stockholm en de grand tour door Europa heeft afgerond, reist hij af naar Parijs, Londen en zelfs de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten schildert hij portretten voor de hogere klasse, die daar erg in de smaak vallen. Hij schildert zijn modellen precies zoals ze zijn, het liefst ook in hun natuurlijke omgeving.

In Zweden houdt hij zich niet bezig met de hogere klasse en gaat hij het liefst de natuur in om het plattelandsleven te schilderen. Volgens Zorn zou het leven dicht bij de Zweedse natuur ‘puurder zijn dan ergens anders’. Dit is ook terug te zien in Törnsnåret, waarin Zorn zijn vrouw Emma vastlegt terwijl zij bezig is haar jurk uit de doornenstruik te halen. Ik vind dit persoonlijk een erg indrukwekkend werk, omdat Zorn het spel van licht en donker in een begroeid bos zo simpel, maar zo gedetailleerd kan weergeven met slechts waterverf. Het onderwerp is simpel, maar toch laat het een bepaalde idylle van het simpele Zweedse leven zien, waarin er ook wel eens een kledingstuk vast komt te zitten aan een doornenstruik.

Mochten jullie als lezer nu nog meer willen wegdromen in de idyllische Zweedse natuurbeelden, zijn er dit najaar zo’n 150 schilderijen, aquarellen en etsen van deze Zweedse kunstenaar te bewonderen in Kunstmuseum Den Haag.

Bij deze nomineer ik één van de eerstejaars om deel te nemen aan de kunstestafette, namelijk Ruben Hulsewé!”

Ruben we kijken uit naar jouw bijdrage! Word je genomineerd? Neem dan contact op met een van de redactieleden van de ARTillerie of stuur een mailtje (artillerie@osk1977.nl) en vertel ons wat je favoriete kunstwerk is (en waarom) en wie jij wilt taggen.De redactie van de ARTillerie bestaat uit Alison Scanlan, Lindsay Beelen en Luuk Spee.

Afb. 2: Zorns ‘Gopsmorsstuga’, zijn atelier in de bossen bij Mora


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com