Kunstestafette: Mira Mennings

Gepubliceerd door ARTillerie op

Op deze sneeuwerige zaterdagmiddag gaat de kunstestafette verder en neemt Mira Mennings ons mee naar een warmer paradijs, de setting van haar favoriete schilderij.

”Of ik iets over mijn favoriete kunstwerk wil schrijven? Geen enkel probleem! Er is namelijk een schilderij waar ik (voor het eerst) spontaan verliefd op ben geworden, namelijk ‘Adam en Eva in de Tuin van Eden’ van Wenzel Peter.

Johann Wenzel Peter was in 1745 geboren in Karlsblad, Tsjechië en verhuisde in 1774 naar Rome, waar hij professor was aan de Accademia di San Luca. Hij bleef in Rome tot hij zijn laatste adem uitblies in 1829. Hij stond voornamelijk bekend om het feit dat hij dieren erg naturalistisch kon weergeven. Rustende of vechtende dieren, voor Peter was het geen probleem.

Een van zijn leerlingen was prins Marcantonio III Borghese. Vanaf ongeveer 1775 liet hij Villa Borghese Pinciana omtoveren tot een museum en schakelde hierbij de hulp van Wenzel Peter in. Peter had voor het interieur fresco’s van 162 verschillende dieren gemaakt zonder enige voorbereiding, echt een talentje dus. Het hoogtepunt van zijn carrière was wel ‘Adam en Eva in de tuin van Eden’(1800-1829). Een schilderij waar meer dan 200 dieren van over de hele wereld op zijn afgebeeld met enorm veel details en anatomische correctheid. Zoals de titel het al verklapt, gaat dit schilderij over Adam en Eva in de Tuin van Eden. Die tuin was in, of gelijk aan, het perfecte en prachtige Paradijs waar Adam en Eva leefden. Zij bevinden zich onder de boom van de kennis van goed en kwaad. De slang, die Eva overhaalt om van de appel te eten, zit om de boom gekronkeld bij Eva. Zij houdt de appel in haar hand en Adam kijkt met enige verbazing naar haar. We zien in kort dus het moment net vóór de zondeval.

Afbeelding: Johann Wenzel Peter, Adam en Eva in de Tuin van Eden, olieverf op doek, 336 x 247 cm

Dit schilderij ben ik tegengekomen toen ik voor het eerst met mijn vader naar de Vaticaanse Musea ging. We liepen de ‘standaard toeristenroute’ dus we zagen alle hoogtepunten zoals de ‘School van Athene’, ‘Laocoön en zijn zonen’ en natuurlijk de Sixtijnse Kapel. Nadat we die route af hadden, gingen we zelf op jacht. Natuurlijk stopten we bij elk klein winkeltje in het museum om vijf keer in hetzelfde boek te bladeren en het bij de zesde keer dan maar toch echt te gaan kopen. In die winkeltjes hingen ook posters en eentje vond ik zo wondermooi, dat ik hem per se in het echt wilde zien. Na een zoektocht hadden wij hem gevonden: ‘Adam en Eva in de Tuin van Eden’.

Wat me precies aantrok? Geen idee. Misschien het optimisme wat het uitstraalt. Misschien de vele dieren en de kleurrijke papegaaien. Of de dromerige bergen met een waterval op de achtergrond. Maar hoe meer ik er nu naar kijk, hoe meer het tot me spreekt. Al het zojuist opgenoemde trekt me aan. Het is een schilderij dat me ontroert, zonder dat ik precies weet wat er in mijn hoofd omgaat. Het is, naar mijn mening, precies het beeld wat het Bijbelse verhaal ons probeert op te roepen; een wereld zonder zorgen en juist vol met mogelijkheden.

Een ideale wereld, dat is het voor mij.

Bij deze nomineer ik Jacqueline Bionda om ook mee te doen met de kunstestafette!”

Jacqueline we kijken al uit naar jouw bijdrage! Word je genomineerd? Neem dan contact op met een van de redactieleden van de ARTillerie of stuur een mailtje (artillerie@osk1977.nl) en vertel ons wat je favoriete kunstwerk is (en waarom) en wie jij wilt taggen.De redactie van de ARTillerie bestaat uit Alison Scanlan, Ruben Hulsewé en Luuk Merijn Spee.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com