Voorstelrondje van de redactie!

Gepubliceerd door Sem Winkel op

Beste lezers,

Zoals velen van jullie niet ontgaan zal zijn, is de jaarlijkse redactie van de ARTillerie opnieuw samengesteld. Misschien kunnen we beter stellen dat deze is aangevuld ten opzichte van vorig jaar, en wel met twee splinternieuwe knappe koppen. Om even jullie geheugen op te frissen en de nieuwe commissieleden te introduceren, zal in dit ARTikel een voorstelrondje gehouden worden. Veel leesplezier!

De redactie van de ARTillerie in collegejaar 2022-2023.

Sem Winkel

Lieve lezers,

Dit jaar mag ik voor de tweede keer deel uitmaken van de redactie van het leukste kunsthistorisch tijdschrift van Nederland. Sterker nog, ik mag deze zelfs voorzitten. Daar heb ik ontzettend veel zin in, want we hebben weer een prachtige commissie samengesteld. Onderwerpen waar ik mij graag mee bezighoud zijn onder andere Italiaanse renaissance-architectuur en Noord-Europese lantaarnpalen. Naast dat ik deze aspecten van de westerse kunstgeschiedenis graag bewonder, zit ik (wanneer ik daar de tijd voor heb) ook zelf achter het schildersezel. Ik hou ook heel erg van pina colada’s. 

Het zal je dan misschien verbazen dat mijn favoriete kunstwerk op dit moment een hedendaagse installatie is. Tien meter lange witte elastieken, die een aantal minuten lang op wisselende tempo’s ronddraaien, creëren een soort enorm luide wervelwind waarin de touwen ook visueel de strijd met elkaar aangaan. Elke keer dat ik langs dit werk loop voel ik mezelf verzwolgen worden door de overweldigende en angstaanjagende magie van het spel tussen beweging, licht en geluid. Voor ik het weet sta ik aan de grond genageld. Een afbeelding doet het werk eigenlijk tekort, je moet het echt zelf een keer meemaken. Bezoek dus vooral eens het Enschedese museum. Wie weet verschijnt er binnenkort wel een ARTikeltje over ;). 

Groetjes,

Sem

Philip Vermeulen, 10 meters of sound, 2014, elastiek, lagers, verlichting, driefase motoren inclusief aansturing, MaxMsp, Enschede: Rijksmuseum Twenthe.

Luuk Merijn Spee

Lieve lezers van de ARTillerie,

Voor de vijfde keer op rij zal ik de digitale pennenveer oppakken. Ondertussen ben ik dus al een oude rot binnen de ARTillerie. De nieuwe lezers kennen mij misschien nog niet en daarom zal ik me kort introduceren. Vrienden zeggen wel eens gekscherend dat ik 250 jaar oud ben. Mijn uiterlijk en mijn ietwat houterige manier van bewegen dragen zeker bij aan die constatering, maar ik denk dat de grap het meest gestoeld is op mijn liefde voor oude muziek, oude spullen en obscure weetjes over het verleden. Ik adem dus (kunst-)geschiedenis en daar vertel ik maar al te graag over. Het meest geïnteresseerd ben ik in kunst uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, gemaakt tussen 1550 en 1850. Mijn scriptie schrijf ik dan ook over de in Holland wonende Vlaming Karel van Mander (1548-1606) – het beste van twee werelden zou je zeggen. 

Gelukkig ben ik ook te porren voor een breder spectrum aan kunsten. Een goed voorbeeld is het kunstwerk dat ik dit jaar tot mijn ‘favoriet’ heb benoemd. In principe kan je niet verliefd worden op een schilderij, maar voor dit portret maak ik graag een uitzondering. 

Tot schrijfs! 

Luuk 

Amaury-Duval, Madame de Loynes, 1862, olieverf op doek, 100 x 83 cm, Parijs: Musée d’Orsay.

Jacqueline Bionda

Waarde lezers,

Wederom zal ik aan het schrijven gaan voor het leukste kunsthistorische ‘tijdschrift’ van het land. Kaarsen heb ik alweer als een malle ingeslagen, want zeg nou zelf, de beste ARTikelen worden natuurlijk geschreven onder het mooiste sfeerlicht. Aan wat voor soort onderwerpen moet je dan denken? Nou, deze roodharige schrijffanaat heeft vooral een grote interesse in de kunst van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Met name kledinggeschiedenis en portretkunst hebben een grote plek in mijn hart. De leukste rubriek om voor te schrijven is voor mij ‘de Kledingkast van…’ Hierin komen namelijk allebei mijn passies samen en ik kijk er enorm naar uit om weer leuke en interessante bijdrages te gaan leveren hiervoor. Vorig jaar schreef ik mijn allereerste ARTikel over een portret van Eleonora di Toledo, wat tevens mijn favoriete kunstwerk is. De jurk die daarop wordt afgebeeld is namelijk fantastisch! 

Iets waar ik veel tijd mee verdrijf is het afstruinen van kringloopwinkels. Oude meubels, kitsch, foute theekopjes en zo’n beetje alles dat bruin van kleur is, zijn een paar van de dingen die ik maar al te graag meeneem naar mijn kamer. De kringloop is een bron van inspiratie die ik het aankomende jaar vast en zeker zal gaan benutten. 

Ik kijk er erg naar uit om met de grootste OSKommissie mooie teksten te schrijven! 

Veel liefs, Jacqueline

Bronzino, Portret van Eleonora di Toledo en haar zoon Giovanni de’Medici, ca. 1544-1545, olieverf op paneel, 115 x 96 cm, Florence: Uffizi.

Sophie van Rooij

Hey hoi ARTillerie lezers,

Jullie kennen mij misschien al wel van vorig jaar. Dit is namelijk mijn tweede jaartje bij de leukste commissie: de ARTillerie. Maar voor alle mensen die nog geen idee hebben wie deze (andere) roodharige meid is, zal ik me even voorstellen. Net als mijn tweede jaar ARTillerie is dit ook mijn tweede jaar aan de opleiding Kunstgeschiedenis. 

Ik vind stillevens, fotografie en alles met appels echt super gaaf. Maar stiekem is mijn grote liefde toch wel Jugendstil en met name het werk van Mucha. Vandaar mijn favoriete kunstwerk. Deze is eigenlijk onderdeel van een serie van vier, maar de winter is toch wel mijn favoriet. Kunstgeschiedenis is vanzelfsprekend mijn lust en leven maar ik pak ook graag zelf de pen of het penseel op. Ik kijk uit naar een nieuw jaar bij de ARTillerie en ik ben erg benieuwd naar wat dit jaar zal brengen.

Liefs Sophie

Alfons Mucha, Winter, 1896, kleurenlitho, 103 x 54 cm.

Donna Roukens

Liefste ARTillerie-lezers,

Met plezier stel ik me dit jaar voor als lid van de ARTillerie! Ik woon nu al twee jaar in het mooie Nijmegen, waar ik me waag aan theetjes, boeken op bankjes, stranddagjes en onmisbare museumbezoeken. Mijn favoriete kunstwerk op dit moment, de Val van Icarus, is voor mij een plaatje om verloren mee te raken in zowel de huis-tuin-en-keuken dagen, als het mythologische deel van het leven. Ik hoop iedereen mee te kunnen slepen in wat kunsthistorische stukjes over goden, reuzen en meer!

Groetjes,

Donna

Pieter Bruegel de Oude, De val van Icarus (kopie van het origineel), ca. 1595-1600, olieverf op doek, Brussel: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Jonathan de Regt

Beste kunstfanaten en overige lezers van de ARTillerie,

Ik zal dit jaar als enige eerstejaars student (Donna telt niet) een frisse blik op de kunsten meegeven aan de lezer. Dit zal ik met veel plezier doen, want als student kunstgeschiedenis is kunst immers één van je voornaamste hobby’s. Bij een frisse blik op de kunsten hoort natuurlijk ook een uniek kunstwerk. Mijn favoriete kunstwerk is dan ook dit schilderij, één van de veertien “dark paintings” van Francisco Goya, een werk waarin je heel duidelijk de gemoedstoestand van de kunstenaar kunt zien.

Ik heb ontzettend veel zin om dit jaar veel ARTikelen te schrijven en hoop dat ze met veel enthousiasme gelezen worden.

Groetjes,

Jonathan 

Francisco Goya, Twee oude mannen, 1819-1823, meerdere media op muur, later overgebracht op doek, 146 x 66 cm, Madrid: Museo del Prado.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com