Match in het museum: Belisarius
Houd jij van stoere generaals en zijn Romeinen jouw type? Dan is deze potentiële match vast iets voor jou. Op dit mozaïek is hij zo’n veertig jaar oud, bevindt zich 1179 km van Nijmegen en was 1456 jaar geleden voor het laatst actief. De goedgeknipte man luistert naar de naam Flavius Belisarius, bijgenaamd ‘de Laatste Romein’.
Over zijn vroege jeugd wil Belisarius weinig prijsgeven. We weten dat hij rond het jaar 500 ter wereld komt in wat we nu Bulgarije noemen. In die tijd hoort dat gebied bij het Oost-Romeinse Rijk. Dit keizerrijk strekt zich uit van de Balkan tot aan Egypte, met Constantinopel als haar schitterende hoofdstad. Best indrukwekkend zou je denken, maar eens hoorde er ook een westelijk gedeelte bij dit rijk. Dat deel is zo’n vijfentwintig jaar voor Belisarius’ geboorte uiteengevallen in verschillende Germaanse koninkrijken. Dat feit gaat de beste man later in zijn leven behoorlijk dwarszitten.
Eerst terug naar Belisarius zelf. Na zijn jeugd kiest hij voor een militaire carrière. Hier valt hij op door zijn sterke fysiek en gevoel voor tactiek. Op het slagveld bewijst hij zich. In die mate zelfs dat de vechtersbaas benoemd wordt tot de lijfwacht van keizer Justinius I. Via deze weg weet hij omhoog te klimmen tot een van de vertrouwelingen van de keizer en aanvoerder van een eigen regiment lijfwachten. In die tijd is Justinius al overleden en zwaait diens opvolger Justinianus I de scepter. De nieuwe keizer is een ambitieus man. Zo wil hij de verloren westelijke gebieden weer toevoegen aan het Oost-Romeinse Rijk. En wie is er beter in staat om zo’n monsterklus te klaren dan onze Belisarius?
In 533 wordt de eerste slag geleverd tegen de Vandalen in Noord-Afrika – en met succes. In de daaropvolgende zeven jaar weet Belisarius Italië, delen van Spanje en een stuk Kroatië te heroveren. Zou het Rijk ooit weer in zijn volle glorie kunnen terugkeren? Helaas voor Belisarius gaat dat niet door. De generaal wordt door Justinianus teruggeroepen naar Constantinopel omdat hij gewoonweg té populair is. De keizer is bang dat hij in zijn eigen macht moet inboeten tegenover onze generaal.
In de jaren die daarop volgen vecht Belisarius nog een aantal belangrijke slagen uit in het Oostelijk Middellandse Zeegebied. Uiteindelijk mag hij in 559 met pensioen. Belisarius sterft zes jaar later om onbekende redenen in hetzelfde jaar als de keizer.
En wat blijft er over van de heroverde delen van het rijk? Die worden gauw weer ingenomen door de Germanen. Alleen het Italiaanse Ravenna blijft in Oost-Romeinse handen. Daar kunnen we tot op de dag vandaag nog altijd Belisarius’ beeltenis bewonderen.
Slaat jouw hart sneller van Belisarius’ baard, kapsel of zijn stoere oorlogsverhalen? Laat het ons weten!
Heb je zelf een crush op een persoon op een kunstwerk? Neem dan contact met ons op door in onze Instagram te sliden of benader een van de redactieleden. De ARTillerie bestaat uit Jacqueline Bionda, Sophie van Rooij, Sem Winkel en Luuk Spee.
0 reacties