Vingers vegen vingerverf

Gepubliceerd door Jacqueline Bionda op

We hebben het vroeger allemaal wel eens gedaan: vingerverven. Met onze kleine, dikke kindervingertjes schilderden we de meest abstracte kunstwerkjes. En dan het liefst met de allergoedkoopste verf natuurlijk. Een kunstenares die deze fase in haar leven niet achter zich heeft kunnen laten is Iris Scott (1984-). Deze 38-jarige New Yorkse smeert maar al te graag een aantal klodders verf op een doek. Het resultaat: prachtige kunstwerken die je de adem zullen benemen.

Naar eigen zeggen is Scott een aanhanger van het instinctivisme. Iets dat 40.000 jaar geleden begon bij het maken van de eerste grottekeningen. Het instinctivisme draait volgens haar om de menselijke drang om markeringen met je handen aan te brengen, vaak zijn dit dierenvormen met een mythische lading. Instinctivisme is als kunstbeweging nog erg nieuw en komt voort uit een reactie op het minimalisme en de abstracte kunst. Het interpreteren van kunst wordt achterwege gelaten en is veel directer en makkelijker begrijpbaar. 

Iris Scott, Tiger Fire, 2019

Het gebruiken van dieren is een motief dat Scott veel terug laat komen in haar kunst. In haar ouderlijk huis hadden ze vroeger veel verschillende soorten dieren. Haar moeder creëerde verhaaltjes over al hen en vermenselijkte ze daarbij. Scott heeft daardoor een diepe connectie met de dierenwereld gekregen. Waar ze als kunstenares met name bekend om is geworden zijn haar schilderijen van natte honden die het water uit hun vacht schudden. De waterdruppels vliegen alle kanten op en geven een heel dynamisch effect aan haar werk. Scott hoopt met haar kunst de kloof tussen de mens en de natuur te dichten. 

Iris Scott, Salvador, 2020

De prijzen van haar kunstwerken kunnen wel oplopen tot $40.000! Maar hoe maakt Scott deze schilderijen? Allereerst het doek, deze is vaak van enorme grootte. De reden hiervoor is dat ze door het gebruik van haar vingers geen super kleine details kan schilderen. Een probleem dat wegvalt zodra het oppervlak groter is. Vervolgens smeert ze met haar handen een paar kleuren op doek en verdunt ze deze vervolgens met wat water door deze erop te sprayen. De kleur loopt uit en wrijft ze vervolgens uit over het hele doek. Dit heeft een soort waterverf effect. Hierna zet ze een paar simpele lijnen op het doek die ze vervolgens invult met meer verf. Ze gebruikt hier verschillende technieken voor. Zo kiest ze er soms bijvoorbeeld voor om de verf direct op het doek aan te brengen, waarna ze die uitsmeert met haar vingers. Een andere keer legt ze juist eerst de verf op haar vingers voordat ze deze een plekje geeft op het doek. Ze stipt, spat en smeert dikke klodders olieverf op het doek, die voor een goed zichtbare textuur zorgen. Maar na al het plezier die ze ervaart bij het maken van haar werk komt dan uiteindelijk het vervelendste gedeelte. Wachten: want de dikke lagen olieverf moeten soms wel een week lang drogen. 

Iris Scott, Sophia Returns, 2018
Categorieën: Home

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com