Match in het Museum: Willem II
Vandaag in Match in het Museum swipen we langs blauw bloed. Dit keer toont het alwetende algoritme ons Guillot, beter bekend onder de naam Willem II van Oranje-Nassau. De beste man was koning der Nederlanden, groothertog van Luxemburg en hertog van Limburg. Willem staat open voor een relatie met mannen en vrouwen en bevindt zich zo’n 103 kilometer van Nijmegen. De koning was 173 jaar geleden voor het laatst actief.
Willem is een echte man van de wereld. Zijn wieg stond dan wel in Den Haag, maar al op driejarige leeftijd verhuisde de prins samen met zijn familie naar het buitenland. Tot zijn 22ste verbleef Willem aan verschillende hoven in Engeland en Duitsland. In 1813 keert Willem terug op Nederlandse bodem. Willems vader werd toen koning van Nederland en het huidige België. En onze Willem? Die mag zich uitleven op het slagveld. Op zo’n slagveld ergens bij Waterloo geeft onze Don Guan Napoleon op zijn flikker. We hebben hier dus echt te maken met iemand die zijn mannetje kan staan.
In de jaren die daarop volgen, treffen we Willem met name in Brussel aan. Tussen de Bourgondische Belgen voelt Willem zich thuis. Hij houdt van een feestje en een drankje op zijn tijd.
In het Brusselse is Willem zo geliefd dat de Belgen hem vragen koning te worden als zij in 1830 hun eigen onafhankelijkheid uitroepen. Aangezien Willem ook aanspraak maakt op de Nederlandse troon kan hij dit aanbod niet accepteren en vertrekt naar het noorden. In 1831 moet hij zelfs ten strijde trekken tegen de Belgen. Hoewel de oorlog zelf maar tien dagen duurt, blijft hij nog lang betrokken bij het leger dat langs de grens is gestationeerd.
In deze tijd leert Willem een andere plek kennen waar hij zich helemaal op zijn gemak voelt. Dit keer valt hij niet voor de woelige straten van een wereldstad, maar voor de rust van het landelijke Tilburg. Over de stad zegt de royal zelf: ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig’. Willem houdt zo van de plek, dat hij er een paleis laat bouwen volledig in de meest moderne stijl van zijn tijd: de neogotiek. In deze periode heeft Willem zijn vader opgevolgd als koning. Erg lang kan Willem zijn rol als autocraat niet vervullen. In de eerste plaats omdat hij in 1848 moet inschikken met revolutionaire ideeën, die zijn macht enorm beperken. Om het geheel nog erger te maken sterft de koning een jaar later aan zijn zwakke gezondheid in zijn geliefde Tilburg. Exit Willem!
Wil jij een beschuitje eten met deze kabouterbaarddragende monarch? Laat het ons weten!
Heb jij een geportretteerde die je graag in Match en het Museum langs wil zien komen? Stuur ons een DM of neem contact op met een van de redactieleden. De ARTillerie bestaat uit Jacqueline Bionda, Sophie van Rooij, Sem Winkel en Luuk Spee.
0 reacties