Gememeficeerd: Paus Leo X

Gepubliceerd door Alison Scanlan op

Toen Paus Leo X voor de laatste keer ging zitten voor Rafaël had hij waarschijnlijk niet verwacht dat hij ná zijn overlijden nogmaals op doek zou worden gezet. Paus Leo X was geboren als Giovanni de’Medici en op zijn 37ste uitgeroepen tot paus, wat hem de jongste paus ooit maakt. Hij hield wel van een partijtje, tot ergernis van enkele kardinalen, en was een liefhebber van de kunsten. Deze paus heeft heel wat records op zijn naam staan, maar internet meme was het laatste wat hij had verwacht, maar daar heeft Fernando Botero zonder die intentie voor gezorgd.

De Colombiaanse Fernando Botero(1932) kwam op twintig jarige leeftijd naar het Europese continent. Na twee semesters aan de kunstacademie in Madrid had de jonge kunstenaar het gezien. Naar zijn eigen zeggen leerde hij meer door naar de oude meesters in het Prado te kijken dan op de academie. Toen hij een paar maanden in Parijs was, begon de vroege schilderkunst van Italië hem erg te boeien en hij trok naar Florence. Hij studeerde daar kunstgeschiedenis van de Quattrocento, waar hij het werk las van kunsthistoricus Bernard Berenson, wat een diepe indruk achter liet.

Hij schildert alleen maar mollige figuren, y tho? Maar op die vraag heeft hij maar één antwoord: ‘Nee, die schilder ik niet’. Het is wellicht de vraag die hem het meest wordt gesteld. Botero heeft een liefde voor plasticiteit en een passie voor vormen. Niet alleen zijn de figuren op het schilderij volumineus maar ook voorwerpen in zijn stillevens. Maar de grote van de lichamen kan ook te maken hebben met de associatie met ‘dik’ in Latijns-Amerika. Dikke mensen staan voor gezondheid, welvaart en een onverwoestbaar goed humeur. De wereld die Botero creëert, oogt lieflijk.

Naast het schilderij van Botero naar Rafaël, geeft hij zijn eigen draai gegeven aan nog heel wat andere meesters, zoals Van Eyck, Ingres, Caravaggio en Rubens

Fernando Botero, Paus Leo X (naar Rafaël), 1964, olieverf op doek, 150 x 130 cm, privécollectie


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com