Kunstestafette: Alison Scanlan

Gepubliceerd door Alison Scanlan op

Op deze zondagmiddag gaat de Kunstestafette weer verder. Dit keer is een van de leden van de ARTillerie aan het woord, Alison Scanlan

‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit maar een lastige vraag vind. ‘Wat is je favoriete kunstwerk?’, staat op de tweede plek van de lijst ‘Moeilijkste vragen die je aan een kunsthistoricus kunt stellen’. Echter, ik waag een poging om hem te beantwoorden. Tijdens mijn eerstejaarswerkstuk ben ik in de ban geraakt van schilderijen met kleine kinderen. De liefde waarmee de kleine engeltjes en bengeltjes op doek zijn gezet is aandoenlijk. Zelfs bij de meest ondeugende streken weten de schilders altijd de juiste snaar te raken bij de toeschouwer.

In mijn zoektocht naar literatuur kwam ik het schilderij Young flute player tegen. De afbeelding van het werk vulde de gehele pagina in het boek waarin ik zocht, en met goed recht. De lossere penseelvoering, die duidelijk te zien is in het gezicht, kwam in het formaat goed naar voren. Maar wat ook bijzonder is, is dat dit schilderij is geschilderd door de enige vrouwelijke meesterschilder in Nederland ten tijde van de Republiek, namelijk Judith Leyster. Ze stond vanaf 1633 ingeschreven bij de St. Lucasgilde in Haarlem. Als je overeenkomsten ziet tussen de penseelvoering van Frans Hals en die van Leyster dan zit je niet mis. Leyster en Hals kende elkaar goed. Ze was zelfs aanwezig bij de doop van een van de kinderen van Hals, maar die vriendschap werd hoogst waarschijnlijk gebroken toen een van de leerlingen van Judith zonder toestemming van het gilde en haarzelf overstapte naar het atelier van Frans Hals. Na haar huwelijk met de schilder Jan Miense Molenaer heeft ze nog maar één schilderij geschilderd, ook al was ze volgens vele de kundigere van de twee.

De deskundige zijn er nog niet helemaal uit of dit simpelweg een genreschilderij is of dat het een schilderij is dat verwijst naar de zintuigen, wat in dit geval het gehoor zou zijn. Maar het gebrek aan consensus, doet de voorstelling geen kwaad. De jongen van een jaar of 8 zit ontspannen tegen de gebroken leuning van de stoel te fluiten. Hoor jij de muziek? En over blaasinstrumenten gesproken, ik geef deze estafette door aan de fagotspeler Eva van Bladel.’

Eva we kijken uit naar jouw bijdrage! Word je genomineerd? Neem dan contact op met een van de redactieleden van de ARTillerie of stuur een mailtje (artillerie@osk1977.nl) en vertel ons wat je favoriete kunstwerk is (en waarom) en wie jij wilt taggen.

De redactie van de ARTillerie bestaat uit Alison Scanlan, Lindsay Beelen en Luuk Spee.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com